Kép-let(t)

Képek és magyarázatok...

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Eső

2015.01.08. 14:55 | nagytomsky | komment

Még októberben kaptam egy felkérést a Szikra Galériától egy önálló kiállítás megrendezésére. Természetesen nagyon örülök minden felkérésnek, de ennek különösen, hiszen egy gyönyörű és méltó környezet és terepe ez a helyi képzőművészetnek.

Azon kezdtem el gondolkodni, hogy vajon van-e kellő mennyiségű anyagom arra, hogy eleget tudjak tenni a megkeresésnek. Aki ismer, az biztos furcsállja ezt a gondolatot, hiszen valóban több szekrény roskadozik itthon a képektől. Nekem viszont ezek nem tűnnek egységes, vállalható, egyben kirakható munkáknak.

A "Korsós lány" sorozatom tűnt leginkább "kész"nek első válogatásra. Kicsit jobban megkotorva a felszínt azonban be kellett látnom, hogy az anyag még így önmagában kevés lesz és pláne nem egységes.

Az elmúlt hónapokban ennek a sorozatnak a kiterjesztését tűztem ki célul. Igyekszem új- és egységes anyaggal jelentkezni, ezért az a koncepcióm, hogy a régebbi munkáim közül talán nem is fogok választani erre a kiállításra.

Az új irány egy karcosabb, street-art-al kokettáló fúzió lesz. Ez azt jelenti, hogy sablonokat gyártottam különböző méretekben a főhősről és különböző szituációkba fogom helyezni.

Ahogy gyűlik az anyag, rá kell jönnöm, hogy igazából tükröt tartok magam elé és a Korsós lány segítségével a saját - főként pillanatnyi lelkiállapotomat tudom megmutatni. Ez más számára teljesen egyértelműnek tűnhet - hiszen erről szól a képzőművészet - de ilyen erősen ezt még sosem éreztem, mint ennél az anyagnál. (Most egy-az egyben megy az azonosulás, korábban viszont a Korsós lány számomra Jászberényt- és a várossal való viszonyomat jelentette.)

Tervezem, hogy folyamatosan bemutatom ezeket a képeket - akár még a valós kiállítás előtt - de elsőre a legfrissebbet, az alig pár órás "Eső" című képet prezentálom._mg_5864.jpg

A kép egésze nagyon hideg és sötét.
A kép előterében  fekete sziluettként, "lyukasan" jelenik meg a főszereplő. Kissé szellem szerű, ahogy átlátszik mögötte a táj. Azt is mondhatnám, hogy árnyéka önmagának.
Látszik, hogy hosszú utat tett meg idáig. Elfáradt és nem tudja, merre és hogyan tovább.

A képet függőlegesen tagoltam. Egyrészt a figura is ezt hangsúlyozza, másrészt az "esőcseppek" is, amik végigfolynak előttünk, kissé eltakarva ezzel a szereplőt. A cseppek rácsot is képeznek, bezárják a "Korsós lányt". Nem engedik kilépni a képből. A fáradtság, csüggedés ennek is betudható.

Egy pár hét elteltével kicsit módosítottam a képen. A lefújt, fekete formára repedéseket festettem. Kissé fellazítotva ezzel a teljes feketeséget. Kissé áttetszőbb lett.

 

Méret: 30×20
Technika: akril
Hordozó: vászon
Dátum: 2015.

Címkék: galéria festmény kiállítás képzőművészet street art eső festészet vászon jászberény jászság nagy tamás korsós lány Jászberény Nagy Tamás fújós festék Szikra Galéria

A bejegyzés trackback címe:

https://keplet.blog.hu/api/trackback/id/tr287053459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása