Kép-let(t)

Képek és magyarázatok...

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Vesevirág

2010.02.26. 17:51 | nagytomsky | Szólj hozzá!

Volt egy nyári kiállításunk - MAGYARázat címmel. A központi témánk a névből adódóan a magyarság volt. Erre a kiállításra én a népművészetet hívtam segítségül. Több képet is festettem erre az alkalomra, ebből mutatom most be a Vesevirág címűt.

Sokat gondolkodtam, mitől magyar a magyar, mitől vagyunk miazok, akik. Sőt, tovább mennék: mitől vagyunk mi jászok magyarok? Mi határozhatja meg a jász identitásunkat a magyarságon belül. EGyáltalán a jászok magyarok-e és ha azok, akkor miért és mióta. Először is elgondolkodtam ezekről az alap kérdésekről. Olyan kérdések ezek, amelyek tán meg sem fogalmazódnak bennünk a mindennapi lót-futiban, de így, egy adott téma kapcsán felszínre kerülnek.

Én a népművészetben kerestem a választ. Ez tán a leg egyértelműbb "helyszín", ahol el lehet kezdeni a kutatást:
A könyv úgy tudom, tavaly jelent meg, de ezek a lapok már évekkel korábban hozzáférhetők voltak számomra.
Az itt látott minták felhasználásával indultam neki a kép elkészítésének. Célom az volt, hogy a modern festészet találkozhasson a népművészettel. Utólag olvastam, hogy ennek már neve is van (bár ezt magamtól is kikövetkeztethettem volna): Neofolklorizmus.

A kompozícióm úgy alkottam meg, hogy az a bizonytalanság, ne adj' Isten az esetlegesség képzetét keltse. Emiatt nem pont középre helyeztem, és emiatt nem szimmetrikus a kompozícióm.
A színválasztást tulajdonképpen nem indokolta semmi, egy nem túl harsány, visszafogott színharmóniát képzeltem el hozzá.
A méret az, ami miatt tiszteletet parancsol a motívum. Talán e miatt lehet az a képzetünk, hogy a népművészet egy fölöttünk álló, meghatározó elem az életünkben még akkor is, ha nap mint nap nem foglalkozunk a kérdéssel.

Az apropóját, hogy pont ma választottam témának ezt a képet az adja, hogy ma jártam a Hamza Múzeumban. Ott pedig megláttam az egy hónappal ezelőtti Szolnok Megyei Néplap Jászsági Civil Kurázsi című mellékletét. Ennek címlapján fedeztem fel ezen festményemet... kissé meglepett, de örülök neki.

Cím: Vesevirág
Technika: akril, vászon
Méret:
Készült: 2009. március

Címkék: népművészet képzőművészet festészet jászság vesevirág neofolklorizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://keplet.blog.hu/api/trackback/id/tr911806298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása