Kép-let(t)

Képek és magyarázatok...

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Zárda

2010.03.18. 21:07 | nagytomsky | Szólj hozzá!

A mai retró képem az egykori Zárdát dolgozza fel. Kevésbé "képben lévők"nek elmondom, hogy ez a mai Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola itt Jászberényben. Mint a mai neve is mutatja, már régóta az egyház kezében lévő épületről van szó.
Az impozáns épület a főtér legszélén helyezkedik el, ha egyáltalán még a főtér részének lehet nevezni ezt a területet.
Hogy miért is érdekelt ez a téma? Egyrészt, mert valóban szép az épület, másrészt pedig az előtte látható (?) szobor miatt. Ez a mai Korsós lány szobrának az "archetípusa" - őse. A roppant hiányos leírások és képek tanulsága szerint valaha egy fiatal szűz lányt ábrázoló szobor ékesítette a zárda előtti teret. Sajnos azóta a képeken látható szobor eltűnt. Mai helyéről csak mende-mondák láttak napvilágot, de gyakorlatilag ellopták - feltehetően a színesfém tolvajok, esetleg műkincs gyűjtők.
A második képen már nem is szerepe a szobor - én úgy tudom (inkább sejtem), hogy itt még "csak" áthelyezésre  került; de nem sokkal később történt meg a bűneset.
Külön felhívnám a figyelmet a zárda kapujára... nagyon szép műves darab.

A festményem alapja - mint már annyiszor egy színezett képeslap lett, mert hát követhetetlen lenne amúgy az épület szín-történelme. Mindig csak reménykedek egy-egy felújítás során, hogy ezt az opciót is figyelembe veszik a tervezők. Ja persze... formailag ez a kép egy az egyben ugyan az a felsővel... :) Nagyon fontosnak tartom egy ilyen kép készítésénél az embereket. Talán nem is igazi városkép az, amelyeken nincsenek emberek.

Na jó, a titok az ez ügyben, hogy régebben nézegettem Hitler festményeit -amik alapjába véve tetszenek. Semmi extra, de jók. Viszont egyiken sem láttam embert és ez nagyban meghatározta a gondolkodásomat e témában. Nem akarom az ő útját járni. Na persze remélem, hogy ezen kívül se sok sanszom lenne erre, de minden képpen hatással voltak az ő képei rám ebből a szempontból.
A sok háttérinfó után jöjjön végre a képem:
Ami tán elsőre szembe ötlő lehet az az, hogy sokkal erősebb sárga a fal a fentebbi színezett képeslaphoz képest. Igen. Mert most elég erős sárga. Bocs mindenért, de nem tudtam kivonni magam ennek a hatása alól. Túl sokat látom nap, mint nap.

A végére még egy mentegetőzéssel felérő háttérinformáció: ez a kép volt az első a városkép sorozatomban, tulajdon képpen itt próbálgattam ki mindazt, amit végül a Városháza címűn összepakoltam.
 

Címkék: képzőművészet festészet jászberény nagyboldogasszony katolikus általános iskola

A bejegyzés trackback címe:

https://keplet.blog.hu/api/trackback/id/tr671850815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása