Kép-let(t)

Képek és magyarázatok...

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Gyermekrajzok

2011.03.24. 15:54 | nagytomsky | Szólj hozzá!

Amióta Evelin leányom ceruzát/tollat/ecsetet tud fogni a kezében, azóta rajzol és rendszeresen teszem el a munkáit. Vannak köztük kész műalkotások és vannak köztük "félkész" munkák is. Nagyon szeretem őket. Van bennük őserő. A színek persze olyanok, amilyennek sikerülnek, de a formák nagyon egyedik.

Ezeket a formákat használom fel újra. Evelin képeit rendszeresen átfestem, így közös munkák keletkeznek. Apja és lánya közös alkotása. Már olyan húsz körül vannak az elkészült művek száma. Azt hiszem, egyszer kiállításra is kerülhetnének. A legnagyobb bökkenő természetesen a keretezés. Nem igazán szabvány méretűk a képek és így nem tudok rá olcsó keretet venni.

Adott egy véletlennek tűnő, ám valójában nagyon tudatos forma. Ezt készíti a lányom. Ezek kezdetben még semmire sem emlékezettek, talán az elmúlt hetekben váltak a rajzai felismerhetőkké. Ezeket az absztrakt jeleket értelmezem én át. Igyekszem őket rendszerbe foglalni, színüket modellálom, de a színezetüket meghagyom.
Festettem már magamtól is absztrakt képeket, de most úgy érzem, hogy ezek az alkotások sokkal őszintébbek, sokkal összeszedettebbek és nem utolsó sorban sokkal nagyobb kihívások elé állítanak engem is, mint festőt, mint apát. Úgy érzem, van felelősségem abban, hogy mi születik meg végül. Nem ronthatom el a lányom festményeit! Oda kell figyelnem!

A képek közös jellemzője az absztrakt formanyelv. Nem is törekszem arra, hogy konkrét, valósághű formákká alakítsam a gondolatait.
Méretileg is egységes; inkább kisebb képek vannak túlsúlyban. Kb. A/4-es méretű a legtöbb, de a legnagyobb az 30×40-es méretű.

Az itt bemutatott kép szimmetrikus kompozíciójú. Nyugodt és kiegyensúlyozott. A szürkés-kékes-zöldes alaphangot középen egy erőteljes vörös folt osztja ketté. Erős kontraszthatás tapasztalható. Nekem olyan benyomással bír, mint aki határozott, kiegyensúlyozott, aki tudja, hogy mit akar és ki ő valójában. Természetesen mindezen jelzőket nem lehet egyértelműen a "lányom nyakába varrni" - már csak azért sem, mert a munka közös volt. Inkább úgy mondanám, hogy ez egy pillanat lenyomata a mi kis életünkből. Jól érezzük magunkat együtt.
 

Címkék: képzőművészet festészet gyermekrajz

A bejegyzés trackback címe:

https://keplet.blog.hu/api/trackback/id/tr22768268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása