Kép-let(t)

Képek és magyarázatok...

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

MiniMax

2011.07.19. 09:24 | nagytomsky | Szólj hozzá!

Ez lesz a címe a Hamza Studio legújabb kiállításának, amit július 29-én rendezünk itt Jászberényben a J Galériában.

Miért pont MiniMax? Gondolom először mindenkinek a mesecsatorna jut eszébe. Van közös szál, de nem az említett csatorna támogató pénzes zsákjai miatt választottuk ezt a címet.

A közös szál a "gyerek". A csapat feltűnően belekezdett a szaporodásba; már majd' minden tagunk anyuka vagy apuka. Aki meg nem, az is volt gyerek. :)

Volt már egy tervünk hat évvel ezelőtt, hogy rendezünk egy "Nem akarok felnőni" című kiállítást, ami végül kudarcba fulladt. Ugyan készültek munkák, de nem állt össze a koncepció. Később el is vetettük ezt a kiállítást.

A MiniMax mondanivalója első sorban a saját gyermeki énünk szorító béklyóinak levetkőzése. Azaz, ha nem is akarunk felnőni, ez az állapot akaratlanul is bekövetkezik/bekövetkezett. Már-már szorító és fullasztó az a közeg, amiben élünk. Ez átvitt értelemben is igaz lehet. Ki akarjuk nőni a testünk adta korlátokat. Szárnyalni akarunk! Ebben a szárnyalásban segít a megmaradt gyermeklétünk, a képzeletünk. Ebben segít a MiniMax.

Másrészről pedig a J Galéria mini termeire is vonatkoztathatjuk a cím első felét, az általunk nyújtott minőségre reményeink szerint a maximális jelző illik. Így több dimenzióban is értelmezhető a cím.

Az én MiniMaxom egy révült, ájult állapotról szól.
Egy fekvő alak, nyugalmi pozícióban, meditatív állapotban lebeg. Meditációját három részre osztottam (Agykontroll; háromról egyre módszer), aminek a három alap formát feleltettem meg.

Háromszög: Kifejező színe a sárga. Jelentése: A szellem világa, az ész és tudás hatalma. A keresztény ikonográfiában az isteni fény jelképe. Isten feje fölött a glória is sárga háromszög. A szabadkőművesség által is használt szimbólum a lebegő sárga piramis (háromszög) és az azon lévő szem.
Én is a belső látás és tudással azonosítottam ezt a formát.

Kör: Kifejező színe a kék. Jelentése: A végtelenség, az utazás, nyugalom megtestesítője. A test középső - hasi részét ábrázoltam körrel. A belső nyugalom elérést hivatott szimbolizálni. A keleti filozófiákban a has a lélek lakása. (Gondoljunk Buddha hatalmas hasára.)

Négyzet: Kifejező színe a piros. Jelentése: Stabilitás, mozdulatlanság. A láb, a testünk tartó oszlopa. Úgy gondolom, hogy ez a szín és forma illett leginkább ehhez a testrészhez.

Az agykontroll azt tanítja, hogy a testünk ellazítását a lábtól kell kezdeni. Ezért ez az egyes kép. A második a has és harmadik a fej.
Meditációnál az egyes szám jelenti a test ellazulását, a kettes a lélek ellazulását és a hármas a kettőt együtt.

 

Címkék: kiállítás képzőművészet festészet agykontroll jászberény hamza studio

A bejegyzés trackback címe:

https://keplet.blog.hu/api/trackback/id/tr253079210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása