Kép-let(t)

Képek és magyarázatok...

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ima helyett

2015.03.25. 16:13 | nagytomsky | Szólj hozzá!

Ismét egy versillusztráció. Vannak olyan irodalmi alaptézisek, amelyek nagyon erős vizuális erővel rendelkeznek. Ezek között is van olyan, ami rám van olyan hatással, hogy az olvasást követően azonnal beúsznak a képek, amelyeket azonnal meg kell valósítani, különben kicsúszik a kezeim közül és "avasan" már nem az igazi.
Most is így történt.

Ismeretlen alkotó, ismeretlen versének részlete:

Ima helyett

Sötét sziklák bilincsébe zárt mélyvizű tavam
felszínén fickándozva jobbra igyekvő halam
pikkelyei fényt villantanak fáradt szemembe

iszapos mélységben balra vergődik a másik

...

megszámlálhatatlan sakkfiguráid egyike
hogy is érthetné, miért, hová kell most lépnie
nagyon fázom és összeroppant az űr
...

_mg_7171.jpgAz ilyen versek rám gyakorolt hatása a szövegben fellelhető nagyon tárgyilagos képek miatt ilyen erős. Ahogy olvastam, gondolatban már kész is volt a kép és mint ahogy azt már jól tudjuk a kép a fejben születik és nem a vásznon. Ha már tudom, mit akarok, akkor nagyon gyorsan el tudok készülni; ahogy ebben az esetben is történt. Összesen 3 órát dolgoztam rajta - na persze a kép sem nagy; alig nagyobb egy A/4-es lapnál. A méret azért ennyire kicsi, mert nem volt másik vásznam itthon és azonnal neki kellett látnom a munkának; úgy éreztem, ez nem várhat. (Persze időm sincs mindig, de ez most jókor volt, jó helyen.)
Azért is különös ennek a munkának a születése, mert minden fordítva működött a szokásohoz képest.
Általában előkészülök. Vázlatokat készítek, sokszor több nappal a konkrét kép megfestése előtt. Most ugyan annyi történt, hogy festés előtt kinyomtattam pár tavas-hegyes tájat, de nagyon célirányosan, mert hát ugye tudtam, mit akarok végül látni. A kép elkészülte után készítettem még további vázlatot/vázlatokat. De az is lehet, hogy így fűződik majd össze láncba egy következő képpel. Ezt még nem tudhatom.

A vers és kép szerintem azért kaphatta az "Ima helyett" címet, mert olyan kilátástalan életszakaszban születhetett. Bilincs, bezártság, egyedüllét. Sakktábla bábu nélkül, vagy más olvasatban: egy életre kelt bábuval. A főszereplő meditatív állapotban ül a tábla másik oldalán a tó partján. Mintha a feladatnak nem lenne megoldása. Ijesztő.

Méret: 31×30
Technika: akril, vásznon
Készült: 2015. március

Címkék: vers depresszió festmény lélek meditáció festészet versillusztráció

A bejegyzés trackback címe:

https://keplet.blog.hu/api/trackback/id/tr287304172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása