Kép-let(t)

Képek és magyarázatok...

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nyári karc II.

2011.11.22. 15:50 | nagytomsky | Szólj hozzá!

Ez már egy szabadabb versillusztrációm az előzőnél. Az első még inkább kiszolgálja a szöveget, ez pedig a hangulatra koncentrál. Kevesebb a konkrét képi elem, de azok súlyozottabb szerepet játszanak.

A nyarat igyekeztem az előzőhöz képest nagyobb intenzitással megjeleníteni. A kép alapvetően világos, forró, a jobb alsó sarokban már-már fülledt hangulatot áraszt.
A világoskék nyári égbolt az, ami ellenpontja tud lenne ennek a hőfoknak. A hideg-meleg kontraszt így tud leginkább érvényesülni.
Nagyon erős színekkel dolgoztam, hogy a vers intenzív élményét fokozni tudjam.

Az aranymetszésben ketté szelő sötétkék függőleges csík az estet hivatott szimbolizálni.  Rövid kis szakasza ez a versnek, ezért vesz itt is csak kis felületet igénybe. Ezzel együtt is azt gondolom, hogy az a rövid vers szakasz elég intenzív része a versnek is. A határozott, "képidegen" (nyáridegen) csík így sem "rondít" bele a nyári forgatagba. A hosszú nyári nappalok elé is csak rövid időre kúszik be az éj.
Az első e témában festett képhez képest a másik szembetűnő különbség, hogy itt a függőleges vonal az estet ábrázolja, a másikon pedig egy vízszintes vonal volt hivatott bemutatni a nappalt.

A nyár szimbóluma ugyan úgy, mint az előző kép esetében a napraforgó. Szirmai olyanok, mint a lángcsóvák. A napraforgó középpontja most maga a Nap, amely fortyog, izzik, perzsel és táncol egyszerre.

Kép címe: Nyári Karc II.
Méret: 62× 48
Készült: 2011. november
Technika: Akril, vászon

 

Címkék: vers nyár képzőművészet festészet illusztráció napraforgó jászberény nyári karc utasi hajnalka

A bejegyzés trackback címe:

https://keplet.blog.hu/api/trackback/id/tr493403698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása