Kép-let(t)

Képek és magyarázatok...

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Bernáth Aurél

2009.11.18. 17:31 | nagytomsky | Szólj hozzá!

Már megint túl okosok az okosok. Most olvastam az Indexen, hogy az Erkel színházat lebontják, mert úgy néz ki, mint egy szocreál palota és nem képes kielégíteni a XXI. századi igényeket.
Sok pénzünk van. Az egy pedánsan álló épület, konkrétan semmi baja. Ronda. Na de nem-e olcsóbb felújítani, mint a földdel egyenlővé tenni egy masszív, erre a célra kiképzett század eleji épületet? Még, ha ronda is... megszépülhet egy kreatív építész kezei alatt.

De még ezt is meg tudom valahol érteni. Annyira kreatív az építész, hogy újat álmodott. Okés. De van az épületben egy óriási Bernáth Aurél freskó is. Jelen álláspont szerint ezt most meg fogják semmisíteni. Uram Isten; ha már egy Bernáth Auréllel így (el)bánnak, akkor ezek más galádságra is képesek. Ez olyan, mint a képrombolás kora a kora-középkorban... Itt tartunk. Nekem mennyi sanszom lehet a túlélésre, ha a kor tán legnagyobb művészének freskóját már most halálra írélik??? Hanyatlás van kérem, hanyatlás... Ma már nem becsülik a Kossuth-díjas mester munkáját sem. Akkor mit becsülnek? Majd biztos lesz egy üvegpalota és pont...

Bernáthtól olvastam egy könyvet, A múzsa körül címűt. Érdekes könyv, a művészet késztetéséről, a "Múzsáról" szól. Arról, hogy miképp tud megszületni egy mű. Sokat tanultam belőle.

Vannak olyan hangok, akik Bernáthot komcsinak bélyegzik. Ebben a témában annyira nem vagyok otthon, biztos volt sok állami megrendelése is, de nekem ez nem bizonyíték erre. A munkái rendre magas színvonalúak és csak ez számít.

A bejegyzés trackback címe:

https://keplet.blog.hu/api/trackback/id/tr11806235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása